Zastanawiacie się może, co oznacza, że nasze kołnierzyki są krochmalone w naturalnym krochmalu oraz jak samemu je wykrochmalić po praniu? Nic łatwiejszego!
Potrzebne są:
1. Zagotować ok pół litra wody.
2. Nalać niepełną szklankę ZIMNEJ wody.
3. Do tej szklanki wsypujemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (im więcej mąki, tym koronka sztywniejsza), dokładnie mieszamy.
4. Wlewamy zimny roztwór do wrzącej wody i mieszamy aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia.
5. Czekamy aż krochmal nieco ostygnie.
6. Zanurzamy kołnierzyk w ciepłym krochmalu, wyciskamy nadmiar płynu i natychmiast prasujemy!
7. Zostawiamy uprasowane kołnierzyki do całkowitego wyschnięcia.
Dla leniuszków istnieje oczywiście gotowy krochmal do kupienia w sklepach, my jednak preferujemy stare dobre metody ;)
Potrzebne są:
1. Zagotować ok pół litra wody.
2. Nalać niepełną szklankę ZIMNEJ wody.
3. Do tej szklanki wsypujemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (im więcej mąki, tym koronka sztywniejsza), dokładnie mieszamy.
4. Wlewamy zimny roztwór do wrzącej wody i mieszamy aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia.
5. Czekamy aż krochmal nieco ostygnie.
6. Zanurzamy kołnierzyk w ciepłym krochmalu, wyciskamy nadmiar płynu i natychmiast prasujemy!
7. Zostawiamy uprasowane kołnierzyki do całkowitego wyschnięcia.
Dla leniuszków istnieje oczywiście gotowy krochmal do kupienia w sklepach, my jednak preferujemy stare dobre metody ;)
Chcesz zamówić kołnierzyk? Zadać pytanie? Zapraszamy! lans.koronka@gmail.com
http://instagram.com/lans_koronka
Świat mi przestawiliście ;) nie miałam pojęcia, że tak się robi krochmal. Ale pewnie gdybym zapytała babcię, powiedziałaby mi to samo ;)
OdpowiedzUsuńpewnie tak, przepis stary jak świat ;)
Usuńdzięki! :)
OdpowiedzUsuń