czwartek, 17 lipca 2014

Jak zrobić krochmal

Zastanawiacie się może, co oznacza, że nasze kołnierzyki są krochmalone w naturalnym krochmalu oraz jak samemu je wykrochmalić po praniu? Nic łatwiejszego!
Potrzebne są:


1. Zagotować ok pół litra wody.
2. Nalać niepełną szklankę ZIMNEJ wody. 
3. Do tej szklanki wsypujemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (im więcej mąki, tym koronka sztywniejsza), dokładnie mieszamy.
4. Wlewamy zimny roztwór do wrzącej wody i mieszamy aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia. 
5. Czekamy aż krochmal nieco ostygnie.
6. Zanurzamy kołnierzyk w ciepłym krochmalu, wyciskamy nadmiar płynu i natychmiast prasujemy!
7. Zostawiamy uprasowane kołnierzyki do całkowitego wyschnięcia. 

Dla leniuszków istnieje oczywiście gotowy krochmal do kupienia w sklepach, my jednak preferujemy stare dobre metody ;)


Chcesz zamówić kołnierzyk? Zadać pytanie? Zapraszamy! lans.koronka@gmail.com 
http://instagram.com/lans_koronka


4 komentarze:

  1. Świat mi przestawiliście ;) nie miałam pojęcia, że tak się robi krochmal. Ale pewnie gdybym zapytała babcię, powiedziałaby mi to samo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie tak, przepis stary jak świat ;)

      Usuń